02.09.2019

Позачергове засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Одеської обласної державної адміністрації щодо спалаху харчового отруєння серед населення селища Авангард Овідіопольського району.

646

 

 

02 вересня 2019 року відбулось позачергове засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій під головуванням виконуючої обов'язки голови Одеської обласної державної адміністрації Світлани Шаталової про ситуацію щодо спалаху харчового отруєння серед населення селища Авангард Овідіопольського району.

Начальник управління Державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області Лідія Степанова повідомила, що до комунальної установи «Міська клінічна інфекційна лікарня м. Одеси» госпіталізовано 31 особу, із них 8 дітей віком до 17 років з попереднім діагнозом гастроентероколіт. Захворілі пов’язують своє захворювання з вживанням шаурми, об’єкт реалізації якої розміщений за адресою: селище Авангард Овідіопольського району, вул. Торгова, 11/2.

У ході санітарно-епідеміологічного обстеження встановлено порушення вимог санітарного законодавства та законодавства про безпечність та якість харчових продуктів.

Світлана Шаталова доручила управлінням Держпраці в Одеській області та Державної фіскальної служби в Одеській області провести ретельну перевірку щодо зазначених питань.

Представник Головного управління Національної поліції в Одеській області Інна Власова повідомила, що за даним фактом розпочато кримінальне провадження за частиною 1 статті 325 Кримінального кодексу України (порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням).

Виконуючий обов’язки директора Департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації Ігор Гінжул зазначив, що у всіх постраждалих осіб спостерігалась однотипна клінічна картина з ознаками харчового отруєння, скаргами на підвищення температури тіла до 38 градусів. Загальний стан оцінений, як середньої важкості, усі отримують лікування у повному обсязі.

З метою попередження подібних випадків комісією з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій одноголосно підтримано пропозицію щодо створення органами місцевого самоврядування робочих груп із залученням фахівців Держпраці для моніторингу умов і діяльності об’єктів громадського харчування. Результати для узагальнення планується отримати до 30.09.2019.